De Ijzermonding in Nieuwpoort

Op fietsafstand van onze B&B kunt u Nieuwpoort bezoeken. De fietstocht zelf is zeker al de moeite waard. Ik toon u graag de mooiste plekjes.

Eerst rijden we door Wulpen over de Florizoonebrug. U kiest voor het Oosten, rechts van u.

U rijdt langs het kanaal  Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke of Veurnevaart  op een dijk. Opletten voor de loslopende schapen ๐Ÿ™‚ U hebt links uitzicht over de golf van Koksijde. Een volgende keer kan u hier een toertje rond fietsen of even genieten van de horeca op dat domein.

Maar nu gaan we op weg naar Nieuwpoort. U houdt rechts aan, het brugje onderdoor. Even verder komt u op een verhoogde berm. U ziet het provinciaal domein Koolhofput aan uw rechterkant. Zeker eens afstappen om een klein stukje te wandelen aan het water.

Maar we vervolgen onze weg, door stad Nieuwpoort en zijn mooie markt (vrijdag = marktdag) . We houden het Noorden aan en komen uit aan de kaai. Hier zijn vele viswinkels en restaurants. Tijd dus om een portie vers gevangen garnalen te kopen om vanavond op te eten bij het aperitief op het terras.

Aan de overkant van de baan staat de vismijn. Hier verhandelen de vissers ‘s morgens hun verse landingen vis. Achteraan de vismijn zie je de boten liggen.

Van hieraf kan je een kleine uitstap doen naar het Albert-I monument (vrij toegangkelijk) met het museum Westfront onderaan. Dit gaat over de slag om de Ijzer met de beruchte onderwaterzetting. Je kan ook een kijkje nemen naar het impossante sluizencomplex.

We vervolgen onze weg Noordwaarts. De havengeul verbindt Nieuwpoort met de Noordzee. Je fietst of wandelt er over 2 km houten plankenvloer langs de Ijzer, dit is de Paul Orbanpromenade. Je ziet de vissersboten en plezierboten binnenlopen met hongerige meeuwen in hun kielzog.

Als je even tijd hebt kan je halverwege de promenade de gratis overzetdienst veerboot nemen. Zet je fiets even opzij en ga hier op ontdekking in het Natuurreservaat De IJzermonding. Er is een educatief parcours dat je wegwijs maakt in de unieke flora en fauna. Dit is het kleine Zwin.

Als je de boot terug hebt genomen dan kan je je weg vervolgen richting ‘staketsel’. Dit is een houten constructie die ver de zee ingaat en op het einde staat een vuurtoren. Je kan hier helemaal op lopen. Je kan ook een net huren om zelf wat te vissen. Misschien heb je geluk ๐Ÿ™‚

Verder in zee geraak je niet met droge voeten in onze westhoek. Dit is de plaats waar de Ijzer de zee instroomt. Als enige rivier in Belgiรซ. Heerlijk plekje.

Zo, nu kunt u nog even genieten van een ijsje op de dijk vooraleer u terug naar onze accomodatie fietst. Dit kunt u gerust doen via Oostduinkerke.

De fietsen kunt u bijladen en stallen in de afgesloten fietsenberging. Nu nog leren garnalen pellen. Deze YouTube video kan hierbij helpen . U ziet, wij denken aan alles ๐Ÿ™‚

Veel succes!Tot op een volgende uitstap en veel plezier!


Het staketsel in Nieuwpoort bij ochtendgloren
Een mooie fietstocht / daguitstap. Dit is een route die ik ook wel loop. Hier is de tip om ‘s morgens vroeg te gaan bij zonsopgang. Je loopt zo de opgaande zon tegemoet en je hebt meest kans om in Nieuwpoort vissersboten te zien binnenlopen.

Gepubliceerd door Christophe

Zaakvoerder van tuinaanneming @Tuinen Cobbaert. Tuinontwerper @Holy Oak Tuinontwerp. Met vrouw Valerie uitbater van @Glamping-aanzee en B&B @De Engelweg. Vader van 3+1 / Langeafstandsloper / Natuur&Mens / Urban Monk / Moestuinier

ik ben benieuwd naar je reactie

%d bloggers liken dit: