Manneke Pis van Koksijde

Ik moest het ook twee keer horen voor ik het geloofde. En toen moest ik het zien. En nu wil ik het vertellen aan jullie 🙂

Als we toch vakantie in eigen streek nemen waarom niet even gaan kijken naar het manneke pis van Koksijde. Dat van Brussel, daar staat toch altijd zoveel volk voor. In Koksijde is het veel rustiger om te bekijken 🙂

En het is een echt want Brusselse Orde der Vrienden van Manneken-Pis schonk het beeldje in 2008 nadat het vorige verdween. Het origineel beeldje werd er door een Brusselse kolonel gezet in 1923 met de tekst Le Nouveau Bourgeois de Coxyde. In de loop der jaren, tijdens een beeldenstorm, werd het mannetje plots een vroom Mariabeeldje, tot de orde langskwam met een replica en het jongetje weer vrolijk staat te wateren.

Met zicht op het Bad Schallerbachplein. Je zit meteen in een leuke hoek van Koksijde.

Schallerbach is een gemeente in Oostenrijk waar Koksijde mee verbroederde, dat al in 1955, blijkbaar de eerste jumelage in Europa.

Of zoals ze het in Oostenrijk zeggen :

Wo liegt Koksijde?

Belgien – Westflandern, 1.126 km nordwestlich von Bad Schallerbach 20 km westlich von Oostende, 15 km östlich der Grenze zu Frankreich Hochseebad an der Nordsee, Höchste Düne Belgiens: Hoge Blekker, 33 m 20.000 Einwohner, 150.000 Touristen jährlich (2,5 Mill. Nächtigungen jährlich!). Bad Schallerbach und Koksijde sind bemüht die Partnerschaft immer wieder zu erneuern. Zahlreiche Besuche und Gegenbesuche haben in der Bevölkerung feste Freundschaften hervorgerufen. Alle paar Jahre wird auch eine Reise von der Marktgemeinde für jede(n) Bad Schallerbacher(in) durchgeführt.

Voila 🙂

Het plein zelf is mooi aangelegd in 1997 met speelse elementen voor jong en oud. Origineel want eigenlijk is dit een grote rotonde. Onze kinderen vinden het alleszins leuk!

Het Bad Schallerbachplein te Koksijde

Je bent hier in de mooie cottage tuinwijk ‘Quartier Senegalais’ aanbeland, heerlijk om te struinen. Deze typische wijk vindt zijn oorsprong in het begin van vorige eeuw. Veel van deze Belle Epoque woningen zijn van de hand van architect Lejeune. Het is dan ook beschermd dorpsgezicht. Je kan het wat vergelijken met pittoresk erfgoed in De Panne (Dumontwijk) of in Bredene. Spring zo het interbellum in 🙂

Tip! via dienst cultuur boek je vele erfgoedwandelingen. Deze heet ‘Koksijde door de ogen van de Zoeaven’ Klik hier voor meer informatie hierover.

Foto Westhoek – Open monumentendag – Villa’s in Senegalese wijk te Koksijde

Na de wandeling kan je eventueel nog even om de hoek naar minigolf Petit Bois. Dit is een midgetgolf met 18 holes, heel leuk om te spelen met je gezin, ook met kleinere kinderen. De golf is er sinds halfweg vorige eeuw een vertrouwde plek waar vele generaties Koksijdenaren en aangespoelden een potje speelden. Nu wordt dit uitgebaat door Marc en Theres.

Golf Du Petit Bois in Koksijde

Heb je echt de smaak te pakken dan kan je overwegen je tuin om te toveren in een midgetgolf parcours. Echt hé 🙂

See you!

Gepubliceerd door Christophe

Zaakvoerder van tuinaanneming @Tuinen Cobbaert. Tuinontwerper @Holy Oak Tuinontwerp. Met vrouw Valerie uitbater van @Glamping-aanzee en B&B @De Engelweg. Vader van 3+1 / Langeafstandsloper / Natuur&Mens / Urban Monk / Moestuinier

ik ben benieuwd naar je reactie

%d bloggers liken dit: