Kasteelheer voor een dag

Een parel onder de Veurnse pittoreske dorpjes is het kunstenaarsdorp Beauvoorde. Hier vind je in de dorpskern het goed bewaarde kasteel met bijhorend park en bezoekerscentrum. Vlot bereikbaar met de fiets over Veurne en door Bulskamp, dit is zeker een daguitstapje waard!

Het kasteel is een waterslot met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 12-13de eeuw. Het domein raakt in verval in de loop der eeuwen tot jonker Arthur Merghelynck (1853-1908) het domein in 1875 in handen krijgt, hij was toen amper 23!

Het kasteel werd onder zijn impuls grondig gerenoveerd naar 17de eeuwse normen. Binnenin wordt je ondergedompeld in de middeleeuwen. Om het maximum uit uw bezoek te halen neem je best een kijkje in het bezoekerscentrum. Ik denk aan een audiogids of het avontuurlijke familieparcours ‘Op ontdekking met Ridder Arthur’

Ook het kasteelpark werd in 1877 onder handen genomen. Hiervoor engageerde Arthur Merghelynk de Gentse tuinarchitect Pynaert – Van Geert. Het is ondertussen een volwassen park geworden waar je heerlijk kunt genieten van doorzichten en lichtspel op de waterpartijen.

Parksituatie 16-17de eeuw en het ontwerp van Pynaert – Van Geert

Achteraan het park kan je de boomgaard in. Hier staat een verzameling van 35 hoogstam fruitbomen, hoofdzakelijk oude appelrassen. De schaapjes lopen er rustig tussendoor. Blikvanger is het appelras De Veurnse renet, ook gekend als Reinette des Cupucins of Reinette Grise de Furnes. Die staat ondertussen op de bucketlist voor aanplant in onze boomgaard dus hopelijk vanaf volgend jaar bij jullie ontbijt te verkrijgen 🙂

Waar de jongensschool vroeger was is nu een tweedehands boekenwinkel, De Snuffelhoek. Opgelet, je verliest hier snel de tijd uit het oog als je op zoek bent naar schatten. Gelukkig kunnen de kinderen vrij spelen op de speelkoer.

Bauvoorde is een echt kunstenaarsdorp. Tijdens je wandeling ontdek je vele beelden en gedichten in het straatbeeld. Ook de kerken van Vinkem en Wulveringem zijn een bezoekje waard. Twee kerken want deze zusterdorpen fuseerden in 1970 tot Beauvoorde. Je vindt er verder gezellige winkeltjes met tweedehandsmateriaal en ambachten en wat horeca.

Tip! Op 20 juli kan je naar een voorstelling van zomervariaties op deze locatie. Tea Time Company – Triple Bill brengt een voorstelling die het midden houdt tussen circus en dans. Klik hier voor meer info en tickets

Veel plezier!

feeëriek lichtspel bij het ochtendgloren in het park van het kasteel van Beuavoorde (C.Cobbaert)

Kasteel Beauvoorde Wulveringemstraat 10 te 8630 Veurne (Wulveringem)

https://www.openmonumenten.be/monumenten/kasteel-beauvoorde?gclid=EAIaIQobChMI0dqfv6vH6gIVgYxRCh2qnAELEAAYASAAEgLYwPD_BwE

Gepubliceerd door Christophe

Zaakvoerder van tuinaanneming @Tuinen Cobbaert. Tuinontwerper @Holy Oak Tuinontwerp. Met vrouw Valerie uitbater van @Glamping-aanzee en B&B @De Engelweg. Vader van 3+1 / Langeafstandsloper / Natuur&Mens / Urban Monk / Moestuinier

ik ben benieuwd naar je reactie

%d bloggers liken dit: