Over [‘zebenə(n)] en andere ‘visschersklap’

Het is bijna niet te geloven maar een kleine 100 jaar geleden was Oostduinkerke nog een typisch vissersdorp. De mensen leefden er in bescheiden huizen en aten wat kustvissers en stoere IJslandvaarders konden vangen.

De Oostduinkerkse visserij overleeft de 2de wereldoorlog niet, enkel de paardenvissers houden stand en blijven tot op vandaag dé ambassadeurs van Oostduinkerke.

Ze staan sinds 2013 zelfs op de lijst van Unesco als immaterieel werelderfgoed. Niet te verwonderen want ze zijn uniek in de wereld en in 1600 komen ze al voor in de boekhouding van de Duinenadij. Probeer zeker eens bij laagtij mee te kijken naar hun vangst aan de waterlijn. Meer op www.paardenvissers.be

“Al die willen te kaap’ren varen, moeten mannen met baarden zijn”

Deze geschiedenis en het brede vissersverhaal vertelt het nationaal Visserijmuseum ‘Navigo’ , een modern museum dat na zijn renovatie in 2008 volledig interactief is opgebouwd. Heel wat scènes uit het vissersleven worden hier sprekend verbeeldt. Er is zelfs een heuse aquariumverdieping met een 20-tal verschillende soorten Noordzeevissen.

Kinderen kunnen er een leuke zoektocht maken in hun zeemansboekje. Zo kunnen mama en papa rustig wat lezen op de mooie display’s of genieten van de vele mooie kunstwerken.

Je vindt er de prachtige reeks ‘Visscherskoppen’ van fotograaf Stefaan Vanfleteren. Of het werk ‘Garnaalvisser’ van kunstenaar Koenraad Tinel. Buiten, in het schaduwspel van de Lindenbomen op de façade kijk je ‘De Eters’ in de mond, een werk van Matthieu Lobelle. En nog zoveel meer…

Heb je nadien zin in een natje met een droogvis dan kan je terecht in ‘De Peerdevisscher’. Dit is de museumherberg op het plein.

Op dat plein is een een uniek stilteplekje te vinden, in de schaduw van het entreegebouw. Hier is een ere-park gemaakt voor op zee overleden vissers, met sobere grafmonumenten en een visserskapelletje. Op de achtergrond speelt elk uur ‘Het Loze Visserke’ uit de klokken van het oude gemeentehuis, nu erfgoedhuis.

Deze rust staat in schril contrast met de drukke folklore-avonden op vrijdag. Die gaan nu even niet door maar zonder twijfel eten we binnenkort weer een lekker visje terwijl we de oude ambachten ontdekken. Fingers crossed 🙂

Wil je dit alles gaan ontdekken? Dan kan van bij ons vlot met de fiets, het is 10 minuutjes rijden. Reserveer vooraf je bezoek op https://www.navigomuseum.be/nl of bij ons.
We helpen je graag.

Om in de vissersmood te komen een eerbetoon aan de Oostendse visserkoningin Lucy Loes (+2010) En we zingen mee…

Gepubliceerd door Christophe

Zaakvoerder van tuinaanneming @Tuinen Cobbaert. Tuinontwerper @Holy Oak Tuinontwerp. Met vrouw Valerie uitbater van @Glamping-aanzee en B&B @De Engelweg. Vader van 3+1 / Langeafstandsloper / Natuur&Mens / Urban Monk / Moestuinier

ik ben benieuwd naar je reactie

%d bloggers liken dit: