Devil’s hole op ter Hille

Koksijde-Oostduinkerke heeft met haar nieuwe golfbaan een mooie publiekstrekker bij. Sinds 2014 kan je er op het 84 ha grote domein van Hof ter HIlle genieten van de Hazebeekcourse met 9 holes én een championshipcourse met 18 holes, het Langeleedcourse.

Het terrein grenst aan het sportcomplex van Oostduinkerke en is een mooie wandeling van een 7-tal kilometer. Je kan eerst naar het Willibrordusputje . Dan neem je het trage weggetje richting kerkplein. Kies vervolgens neem je de Dorpplaats, even de grote baan over en dan de Kortestraat. Ja komt uit in Wulpendamme, aan de vaart. Hier loop je verder langs het water en duik je zo de geschiedenis in. Gaan jullie met me mee?

Als stenen konden spreken…

Hof ter Hille is een stille getuige van roemrijke tijden maar ook van harde en armzalige tussenperioden. De oorsprong van de boerderij ligt in de 13de eeuw, toen nog gekend als hof Picquigny. In 1342 koopt de duinenabdij de walhoeve en wordt ze zo een uithof die moet opbrengen voor de werking van de abdij.

Het domein vinden we nu in de geschiedenisboeken als Pharis. Een phare is een vuurtoren. Dit is een verwijzing naar het vuurbaken die hier stond om schepen wegwijs te maken op de oude loop van de IJzer. De oude naam van Hof ter Hillestraat is trouwens Oude Zeedijk.

Verschillende pachters komen en gaan maar in de 16de eeuw geraken we in een kolkende stroomversnelling.

Godsdienstoorlogen en spanningen tussen watergeuzen en de Spaanse katholieken teisteren Veurne-Ambacht en resulteren in 1566 in de Beeldenstorm. Ook de abdij wordt niet gespaard en wordt geplunderd. Dan komt de hertog van Alva op de proppen, als antwoord van de Spaanse koning. Het wordt een decenium van schermutselingen tussen protestanten en katholieken.

In 1600 is er de slag bij Nieuwpoort. Oostduinkerke en Wulpen delen in de brokken en de Spanjaarden blijven heer en meester in onze contreien.

De 17de eeuw is een gouden eeuw voor onze streek. Maar mooie liedjes duren niet lang. De boerderij is pas verbouwd of de troepen van de Franse koning Lodewijk XIV vallen de Westhoek binnen. De regimes wisselen elkaar snel af in de volgende jaren. Fransen, Spanjaarden, Nederlanders en Oostenrijkers lopen elkaar om beurten voor de voeten.

Omwentelingen in de nieuwe tijden

De Franse revolutie in 1789 luidt een nieuwe periode in. Het protest richt zich al snel tegen de katholieken en revolutionairen verkopen de kerkelijke eigendommen. Het doek valt over de duinenabdij. De broeders proberen te redden wat ze kunnen maar hun lot is bezegeld. In 1821 wordt ook Hof ter Hille verkocht en zo komt een einde aan 500 jaar eigendom van de duinenabdij. In 1833 sterft de laatste abt, abt De Roover.

Begin 1900 komt de grote oorlog eraan. De boerderij ligt op 5 km van de frontlijn en wordt ingeschakeld als verdedigingsplaats. Tijdens het interbellum is er een periode van modernisering en herstel maar al snel komt WO II roet in het eten gooien. Op 25 mei 1940 wordt Nieuwpoort zwaar gebombardeerd en dit brengt een stroom vluchtelingen op gang. De boerderij ligt opnieuw in de gevechtszone en een aantal mensen kunnen schuilen in de hoeve.

De vervallen hoeve en na de restauraties

Verval en heropstanding

Sinds 1975 geraken de gebouwen volledig in verval en wordt het terrein zelfs gebruikt als stortplaats. In 1980 stoppen de laatste landbouwers en komt er een einde aan 650 jaar landbouwactiviteit. Vanaf de jaren ’90 werkt Koksijde plannen uit om een golfterrein te realiseren op het domein. Dit gaf de mogelijkheid om deze bewogen site heel grondig te onderzoeken. Ondertussen zijn de gebouwen mooi gerestaureerd en de omgeving is natuurvriendelijk en met respect voor de geschiedenis herbestemt.

Devil’s Hole of ‘t Coninginnegat

Een mooie knipoog naar de geschiedenis vind je rond hole 18.

Op die plek was vroeger een bodemloze moerassige poel van wel 40 m groot waar veel legendes over bestonden. Volgens de kroniekschrijvers was in 1218 koningin Mathilde, de weduwe van graaf Filips, op weg naar de Duinenabdij en belandde ze met haar koets in de put en kwam zo onfortuinlijk aan haar einde. Sindsdien is de put in de volkmond ook wel gekend als het Coninginnegat. Waar of niet? De put werd in 1950 geslecht en in 2009 grondig onderzocht. Een carosse heeft men er jammer genoeg niet in gevonden, maar men maakte er wel een vijver van en gaf het de mooie naam Devil’s Hole.

Je kan een lekkere lunch nemen in de golf, iedereen is er welkom. Als je er neerzit in de brasserie of op het terras denk dan even aan al dat sjieke volk dat er in de loop der eeuwen passeerde. Bestond die teletijdmachine van Barabas maar 🙂

Fijne dag!

ps: Ik haalde heel veel informatie uit het mooie boek Koksijde Golf ter Hille (Van abdijhoeve tot golf) ISBN 978-90-5856-488-7 van auteurs Alexander Lehouck, Jan Van Acker en Siska Stockelynck. Heerlijke lectuur 🙂

https://www.koksijdegolfterhille.be/

Gepubliceerd door Christophe

Zaakvoerder van tuinaanneming @Tuinen Cobbaert. Tuinontwerper @Holy Oak Tuinontwerp. Met vrouw Valerie uitbater van @Glamping-aanzee en B&B @De Engelweg. Vader van 3+1 / Langeafstandsloper / Natuur&Mens / Urban Monk / Moestuinier

Eén opmerking over 'Devil’s hole op ter Hille'

ik ben benieuwd naar je reactie

%d bloggers liken dit: