De Blankaart in Woumen

“Deur sliek en moze goan” of ploeteren, door West-Vlaamse klei. Vergeet jullie botten niet voor dit onvergetelijk uitje.

Welkom in De Blankaart, provinciaal domein in Woumen nabij Diksmuide beheert door Natuurpunt en ANB.

Je wandelt er op aangelegde steigerpaden over de ‘broeken’, weilanden die in de winter overstromingsgebied vormen voor de Ijzer. Dit waterlandschap zorgt voor een unieke biotoop.

Het natuurreservaat van 400ha herbergt centraal de 30 ha grote Blankaartvijver. Deze ontstond in de 13de eeuw door turfwinning en is vandaag een veilige haven voor vele moeras- & watervogels.

Temidden het kasteelpark in Engelse landschapsstijl staat een bijzonder kasteeltje. Dit werd in historische stijl opgetrokken rond 1860. De wereldoorlogen eisten hun tol en enkel de voorgevel stond nog recht.

Het kasteeltje werd herbouwd na WO-I. Je vindt er nu het bezoekerscentrum waar je vanalles leert over de natuur, het landschap en de bewoners van de IJzer- en Handzamevallei .

Van hieruit vertrekken 2 bewegwijzerde wandelingen, het Blankaart wandelpad van 10 km en een verkorte versie van 5,6 km. Deze paden brengen je langs 3 vogelkijkhutten waarvan eentje een echte landmark is. Zeer leuk om doen met de kids zijn de boslympische spelen, toffe spelletjes om samen te genieten van de natuur. Je vindt gratis folders aan het kasteeltje.

Tip! Tot september kan je de woensdag en vrijdag mee met een boot om te +- 2h te fluistervaren. Kijk voor actuele info op de site van de Blankaart.

Praktische info. Adres: Provinciaal bezoekerscentrum De Blankaart, Iepersteenweg 56 8600 Diksmuide – vrij toegankelijk van zonsopgang tot -ondergang. Reken op 20′ rijden van onze accomodatie. Raadpleeg hun website

Gepubliceerd door Christophe

Zaakvoerder van tuinaanneming @Tuinen Cobbaert. Tuinontwerper @Holy Oak Tuinontwerp. Met vrouw Valerie uitbater van @Glamping-aanzee en B&B @De Engelweg. Vader van 3+1 / Langeafstandsloper / Natuur&Mens / Urban Monk / Moestuinier

ik ben benieuwd naar je reactie

%d bloggers liken dit: