Koolhofputten

Een favoriet plekje van me vlakbij zijn de Koolhofputten, een uniek waterlandschap en jongst telg in onze provinciedomeinen.

U wandelt of fietst eerst 5 km vanaf onze accomodatie langs de verharde dijk van het Langeleed richting Nieuwpoort, dwars door het blote, het open polderlandschap.

Die dijk wordt onderhouden door een kudde noeste grazers . Heerlijk om tussen de schapen te gaan wandelen.

Even verder zie je in de verte al de Koolhofputten liggen. Dit waterlandschap van 16 hectare opende in 2020. Maar mens en vogel vinden deze unieke biotoop al langer.

Een stukje geschiedenis

De put ontstaat in 1978 wanneer men het zand uitgraaft dat gebruikt wordt voor de aanleg van de autostrade A18, het sluitstuk van de E40 dat loopt van Jabbeke tot Adinkerke.

Sindsdien wordt deze put gebruikt als bufferbekken voor de kanaal Noordvaart-Grote Beverdijkvaart en de koolhofvaart, genoemd naar hofstede ‘Het Koolhof’. Er ontstaat een zeer waardevolle biotoop.

In 2015 neemt de provincie het beheer over en ontstaan plannen. Studio Basta uit Kortrijk mag de beleving hertekenen en na 2 jaar werk zijn de hernieuwde koolhofputten open.

Via aangelegde wandelpaden slinger je langs de oevers van het domein compleet met brugjes, hengelsteigers en vogelkijkwanden. De grootste attractie is natuurlijk de luchtaccrobatiek van onze watervrienden die de immense plas van 300×300 met 8 meter diepte gebruiken als waterlandingsplaats.

Geniet van dit spectakel bij het ochtengloren of bij zonsondergang.

Wil je verder schakelen?

Het domein grenst aan het fietspad ‘De Frontzate’. Hier kan je op geschiedenis een 13km meefietsen naar Diksmuide. Die geschiedenis vertel ik je graag een volgende keer. Wil je bij aankomst in Diksmuide nog verder schakelen dan kan je naar De Ijzeboomgaard.

Ik wens jullie veel plezier bij jullie ontdekkingstocht in de Wilde Westhoek 🙂

Praktische info

https://www.west-vlaanderen.be/domeinen/koolhofput

Gepubliceerd door Christophe

Zaakvoerder van tuinaanneming @Tuinen Cobbaert. Tuinontwerper @Holy Oak Tuinontwerp. Met vrouw Valerie uitbater van @Glamping-aanzee en B&B @De Engelweg. Vader van 3+1 / Langeafstandsloper / Natuur&Mens / Urban Monk / Moestuinier

ik ben benieuwd naar je reactie

%d bloggers liken dit: